Webshops
Door Michel Tel in Webshops

Een succesvolle Magento webshop: Trendymeubels.nl

Trendymeubels.nl, zoals de naam al doet vermoeden, is een online winkel die gericht is op het online verkopen van populaire en trendy meubelen. Eind vorig jaar is de Magento webwinkel gestart en in korte tijd is de online meubelwinkel uitgegroeid tot een van de grootste online aanbieders van meubels in Nederland. Wat is het succes van Trendymeubels.nl? Hoe kan het dat het bedrijf in korte tijd de online meubelmarkt heeft veroverd?

In dit artikel laat ik je zien welke online marketingmiddelen het bedrijf inzet en met welk doel. Ook kijk ik naar de online meubelmarkt anno 2012.

Trendymeubels webshop

De online meubelmarkt

De markt en de verkoop van meubels is nog vrij conservatief. Weinig van de meubelgiganten in Nederland hebben de overstap gemaakt naar de verkoop via een webwinkel. Winkelketens, zoals Woonstory, Trendhopper en Wooncenter zetten nog volledig in op het offline verkopen van meubels.

De meubelwinkels staan nog niet open voor een multichannel strategie, terwijl 50% van de consumenten zich online orienteërt bij de aanschaf van een meubel. In de meeste gevallen kiezen deze bedrijven er bewust voor om alleen meubels via de fysieke winkels te verkopen. Vaak liggen de franchise ondernemingen dwars en zijn bang voor kanibalisme. Het online verkopen van meubels zorgt voor onrust bij de medewerkers in de winkels. Zij zien de online winkel als een bedreiging van het eigen verkoopkanaal.

Door de opkomst van e-commerce ontstaan er binnen winkelketens steeds meer kanaalconflicten. Als je een online winkel begint, ben je opeens een concurrent van je eigen fysieke winkels.

Ik merk dat zelf ook. Veel van de ondernemers die ik spreek en een fysieke winkel hebben met meubels merken dat het aantal verkopen in de winkel terug loopt. Ondanks een daling van de verkopen in de winkels durven de ondernemers tóch niet de stap naar internet verkoop te maken.

Naast de kanaalconflicten waar veel meubelbedrijven mee te maken krijgen, hoor ik regelmatig van ondernemers dat het niet werkt om meubels online te verkopen. Volgens deze ondernemers willen klanten een stoel of zitzak eerst zien en voelen, voordat ze besluiten de stoel te kopen.

Het succes van Trendymeubels

Trendmeubels.nl bewijst dat de online verkoop van meubels wél werkt. Zij doen het anders. Volgens Musti Aslan oprichter en directeur van Trendymeubels wil het bedrijf de online markt van meubels gaan veranderen. Naast een fysieke winkel in Rotterdam zet het bedrijf volledig in op online marketing. Eerst bezoekers dan zorgen dat deze bezoekers producten gaan kopen.

Het is een uitdaging om in de online winkel te zorgen voor voldoende vertrouwen en de juiste beleving over te brengen op de bezoekers. De bezoeker mist immers de mogelijkheid om een meubel aan te raken of een praatje te maken met de verkoper.

Trendymeubels.nl probeert beleving en persoonlijk contact zo goed mogelijk over te brengen en maakt hiervoor gebruik van de volgende functionaliteiten:

 • een uitgebreide klantenservice met productexperts en een hoog ‘deze heb ik zelf ook’ gehalte 
 • de mogelijkheid om contact op te nemen via chat, telefoon en e-mail
 • het tonen van uitgebreide product beoordelingen 
 • het tonen van reviews via eKomi, Beslist en Kelkoo
 • een blog met uitgebreide artikelen over producten en meubeltrends
 • een uitgebreide collectie productfoto’s het tonen van productvideo’s

Productpagina Trendymeubels

Volgens Musti zijn de gunstige leveringsvoorwaarden de belangrijkste reden om meubels online te kopen. Bezoekers hoeven zelf niet te zorgen voor passend vervoer. De meubels worden razendsnel afgeleverd bij de mensen thuis. De klant kan het product thuis testen en bevalt het niet dan heeft de klant 60 dagen de tijd om het product retour te sturen.

Consumenten willen kostbare vrije tijd steeds beter invullen. Ze willen niet in lange filles staan om woonboulevards te bezoeken, maar klikken liever op een rustig moment en in eigen tempo door onze online shop met vele duizenden producten.

Volledig inzetten op Internet marketing

Inmiddels heeft Trendymeubels er een directe concurrent bij gekregen: Home24. Deze webshop, met vele duizenden producten voor het inrichting van je huis en tuin, wordt gesteund door mensen van Groupon en Zalando (Rocket Internet) en komt met veel geweld de online meubelmarkt binnen stormen.

Voor Trendymeubels een extra stimulans om nog meer te investeren in de internet marketing en met name de zoekmachine optimalisatie. Het bedrijf krijgt daarbij hulp van Traffic4U. Om de online markt van meubels verder te domineren doet het bedrijf aan ‘slimme’ marketing.

Elk online marketingkanaal wordt onderzocht, gespiegeld en er wordt gekeken of het past binnen de online strategie. De strategie is met name gericht op het bereiken van zo groot mogelijke en relevante doelgroep.

Binnen enkele maanden, na de start van de webwinkel, is het bereik gigantisch. De volgende marketingkanalen worden inmiddels ingezet:

 • Google Adwords (zoeknetwerk, inhoudsnetwerk en remarketing) 
 • Google Shopping met een volledig geoptimaliseerde productfeed
 • Zoekmachine optimalisatie door het inzetten van een contenstrategie
 • Vergelijkingssites zoals, Beslist.nl en Kelkoo
 • Criteo voor remarketing campagnes
 • Shop2market voor het beheer van productfeeds
 • Lengow voor het beheer van online campagnes en productfeeds
 • Affiliatemarketing via Cleafs, Daysicon en Tradetracker
 • Advertenties via Facebook
 • Een webwinkel binnen Facebook

Webwinkel Facebook

Met al deze internet marketing kanalen heeft de webshop een groter bereik dan de meeste andere meubelwinkels. Doordat het bedrijf relatief klein is, kan er snel worden geschakeld en worden nieuwe marketingacties direct uitgerold.

Trendymeubels gaat er alles aan doen om het komende jaar de online meubelmarkt verder te domineren en gaan hierbij steeds op zoek naar nieuwe marketingmiddelen.