Internet Marketing
Door Michel Tel in Internet Marketing

Not provided zoektermen in Google Analytics

Not provided keywords Google AnalyticsZie je ook steeds vaker ‘not provided keywords’ staan in de lijst met zoekwoorden in Google Analytics? Wil je weten wat dit zijn? Wat het betekent? In dit artikel vertel ik je wat het zijn en wat deze zoektermen betekenen voor jouw webshop. Voor veel webshops kunnen deze not provided zoektermen grote gevolgen hebben. Sinds vorige jaar zie je steeds vaker not provided zoektermen terugkomen in de Google Analytics. In eerste instatie lijkt het er op dat er iets niet goed gaat bij het meten van zoektermen in Google Analytics. Maar niets is minder waar…

Google laat sinds eind vorig jaar niet meer alle informatie zien in Google Analytics. Als bezoekers zijn ingelogd in een Google account of een van de andere tools van Google, zoals Google+, Google Analytics, Google Webmaster Tools of Google Reader wordt het zoekgedrag niet meer vastgelegd. Deze bezoekers maken gebruik van de zoekfunctie van Google via een beveiligde verbinding (https). Google zelf probeert op deze manier de privacy van zijn gebruikers te beschermen.

Not provided keywords in Google Analytics

Je weet dus niet meer met welke zoekwoorden een bezoeker je webshop binnenkomt via de niet betaalde zoekresultaten. Deze informatie wordt niet meer met je gedeeld.

Tot voor kort zag je in Google Analytics exact op welke zoektermen een bezoeker binnenkomt op je webshop. Voor sommige webshops zijn inmiddels van meer dan 5% van de zoekopdrachten de zoektermen niet meer te achterhalen.

Door de opmars van bijvoorbeeld de Google accounts en hiermee samenhangend de Google+ profielen is de kans groot dat bezoekers van je webshop zijn ingelogd binnen een eigen Google profiel. Volgens Google zelf zal het gaan om hooguit 10% van de bezoekers van je webshop. Ik verwacht dat het aantal ‘not provided’ keywords de komende maanden sterk zal toenemen.

Hoe komen we dan aan onze data? Op dit moment is er geen mogelijkheid om inzicht te krijgen in deze afgeschermde zoektermen. Ook niet via een andere tool, zoals Piwik of Get Clicky. Door te kijken naar de not provided keywords en de landingspagina’s van deze zoektermen krijg je een indicatie van de gebruikte zoektermen. Deze zoektermen sluiten in ieder geval aan bij de content van deze landingspagina’s.

Zoektermen Google landingspagina

Hoe loopt dit af? Uiteindelijk bepaalt Google de spelregels en wij kunnen alleen gehoorzamen. Ik verwacht zelf dat er een betaalde versie van Google Analytics gaat komen, maar dit is gissen. Een mooi nieuw verdienmodel. Een gedachte die volledig past binnen de filosofie van Google volgens het boek van Jeff Jarvis ‘What would Google do?‘ (affiliatelink). Google heeft al de eerste stappen gemaakt met een betaalde versie via Google Analytics Premium, maar dit is vooralsnog alleen interessant voor de hele grote jongens. 🙂