Webshops
Door Michel Tel in Webshops

Magento: gratis verzending per land instellen

Dat gratis verzending een geweldig middel is om de conversie van je webshop te verhogen, verdient waarschijnlijk geen verdere uitleg (Lees, Gratis verzending: de absolute conversie verhoger). Naast het aanbieden van gratis verzending voor een type product, voor een tijdelijke periode of voor een specifieke klantengroep is het in Magento ook mogelijk om gratis verzending in te stellen per land. Levert jouw webshop producten in meerdere landen en is bijvoorbeeld alleen de verzending naar Nederland en België gratis? Lees dan dit artikel. In dit stappenplan leer ik je, hoe je in Magento gratis verzending per land instelt.

Tablesrates: maak een .csv bestand aan

Om de verzendkosten per land in te stellen, kun je gebruik maken van tablesrates in Magento. Tablesrates kunnen worden ingesteld op 3 verschillende manieren: op basis van gewicht en bestemming, op basis van prijs en bestemming en het aantal producten en de bestemming.

In dit artikel ben ik er van uitgegaan dat de verzendkosten niet afhankelijk zijn van het bestelbedrag, het gewicht van de bestelling of het aantal bestelde producten.

Allereerst is het belangrijk dat je een .csv-bestand aanmaakt, bijvoorbeeld tablesrates.csv. In dit bestand plaats je alle landen waarin je levert, gebruik de afkortingen van de landen. Gebruik hiervoor de 2-letter codes in Magento. Vervolgens geef je in de kolom ‘Shipping price’ aan voor welke landen welk tarief geldt. Voor Nederland en België zetten we deze op ‘0’.

Tablerates Magento

Het is zelfs mogelijk om op basis van de postcode of provincie de verzendkosten in te stellen in Magento.

Tablesrates instellen in Magento

In de volgende stap gaan we de juiste tablesrates instellen en het bestand tablesrates.csv toevoegen aan Magento. Om de tablerates te activeren en in te stellen gaan je naar Systeem -> Configuratie en vervolgens kies je Verzendwijzen in het linkermenu.

Eerst stel je de standaard waarden in voor de tablerate. Zet de tablerates aan en bepaal onder welke conditie de prijstabel wordt geactiveerd. In het voorbeeld wordt de prijstabel geactiveerd op basis van prijs en bestemming.

Tablesrates in Magento instellen

Tablerates toevoegen aan Magento

In de laatste stap voeg je het bestand tablesrates.csv toe aan Magento. Kies, voordat je het bestand toevoegt, eerst de winkel waarvoor je de tablerates wil instellen via de storeswitcher in het menu.

Storeswitcher Magento

Vervolgens kun je het bestand tablerates.csv importeren in Magento. Als laatst wil ik je adviseren om wijzigingen in tablerates altijd te testen, voordat de wijzigingen daadwerkelijk doorvoert binnen je webshop, zodat je zeker weet dat de tablerates goed werken binnen de check-out.

Tablerates instellen

Heb je vragen na het lezen van dit stappenplan? Of heb je een andere vraag over Magento? Laat het me weten en help je graag. 🙂