Magento
Door Michel Tel in Magento

‘Ik zou Magento zéér zeker aanbevelen.’ – Reint Koning

onlinedakkofferIn het vorige interview stelde ik enkel vragen over Magento als eCommerce software aan Danny Klaassen van Nubouwen.nl. In dit interview stel ik een aantal vragen aan Reint Koning. Reint is werkzaam als internet marketeer bij verschillende webshops waaronder Onlinedakkoffer.nl, Fietsendrageronline.nl en Wieldoppenwinkel.nl. Inmiddels heeft hij veel kennis van Magento en eCommerce opgedaan en past zijn kennis toe bij het opzetten en doorontwikkelen van deze webshops.

1. Hoe lang werk je al met Magento en waarom heb je gekozen voor Magento?

Sinds april 2011 werk ik echt actief met Magento. Magento was daarvoor wel bij mij bekend, echter was ik een echte WordPress ‘fanaat’ (met nadruk op was). Op advies van mijn collega heb ik Magento opgepakt en ik werd direct geraakt door de gebruiksvriendelijke interface en de logistieke opzet van de back-end in Magento.

2. Welke versie van Magento gebruik je en waarom heb je gekozen voor deze versie?

Op dit moment maken wij gebruik van Magento versie 1.4.2.0. Dit is destijds opgezet door MediaCT en hier kunnen wij ons tot nu toe prima mee redden. Natuurlijk gaan we in de toekomst overstappen naar een nieuwe versie, maar dat is op dit moment nog niet nodig.

3. Op welke manieren heb je leren werken met Magento? Bijvoorbeeld, trial-and-error, begeleiding van een expert of door het volgen van webinars?

Vanaf het begin word ik begeleid door de experts van MediaCT. Natuurlijk wil je wel eerst zelf naar een oplossing zoeken, alleen van bepaalde zaken heb je gewoon te weinig kennis/ervaring dus heb je de hulp van een expert nodig.

4. Wat is volgens jou het grootste voordeel van Magento?

Dat is eigenlijk met één woord te beschrijven; ‘ontwikkeling’. Je begint met een logische basis opzet van je webshop, maar langzamerhand ontwikkel je een webshop die specifiek geoptimaliseerd is voor je producten en de service die je aan je klanten wilt verlenen.

automattenwinkel

5. Hoe gebruiksvriendelijk is het CMS van Magento voor webshopeigenaren?

De webshopeigenaren die ik ken kunnen prima werken met het CMS van Magento, ze kunnen zelf eenvoudig bestellingen omzetten naar facturen of een bestelling inboeken. Natuurlijk is het bewerken van tekst en het uploaden van plaatjes ook geen probleem aangezien Magento hier een makkelijk WYSIWYG systeem voor heeft bedacht.

6. Welke Magento extensies gebruik je en op welke manier zet je ze in?

Wij gebruiken nu een aantal extensies, waaronder 2 kleinere extensies Google Shopping & Store Switcher. Aangezien de verwachtingen van Shopping erg hoog zijn, hebben wij hier ook direct werk van gemaakt. Het is nu mogelijk om op maat makkelijk een Shopping feed te genereren. De Store Switcher gebruiken wij om bovenaan de webshop verschillende shops weer te geven, dit zodat de bezoekers makkelijk naar andere webshop kunnen switchen en eventueel kunnen bestellen. Ideaal!

dakkoffer-bestellen

7. Welke functionaliteiten van Magento gebruik je als internet marketeer het meest?

Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het opzetten en onderhouden van winkelzichten. Categorieën aanmaken, producten koppelen en het verwerken van marketingacties. Daarnaast besteed ik veel tijd aan de functionaliteiten voor het opzetten van attributen en attributensets.

8. Wat zijn volgens jou de beperkingen van Magento? Welke functionaliteiten mis je binnen Magento?

Een beperking vind ik de overzichten van de pagina’s en statische blokken, volgens mij kan dit een stuk overzichtelijker. Aangezien onze webshops steeds groter worden, gaan we op zoek naar een oplossing om ook dit overzichtelijk te houden.

9. Zou je Magento als opensource e-commerce systeem aanraden bij online ondernemers?

Ik zou Magento zeer zeker aanbevelen aan iedereen die een webshop wil starten óf aan iemand die al een al een webshop heeft, maar die opzoek is naar een nieuw e-commerce systeem. Niet alleen omdat het systeem zo makkelijk werkt, maar vooral vanwege de hele community die erachter zit en de continu doorontwikkeling van extensies. Er is zijn altijd extensies te krijgen die bij jouw product of dienst passen, echt super!