Magento
Door Michel Tel in Magento, Webshops

BTW tarieven aanpassen binnen Magento webwinkels…

btw-webshopsVanaf 1 oktober 2012 stijgt het hoogste btw-tarief in Nederland van 19% naar 21%. Voor alle webwinkels in Nederland betekent dit een verhoging van de prijzen. Voor webwinkels is het belangrijk dat het nieuwe btw-tarief op tijd is doorgevoerd. De leveringsdatum van de bestelling bepaalt of over een product 19% of 21% berekend wordt. Een verhoging van het btw-tarief naar 21% betekent een daling van de koopkracht van de consument.

De stijging van de btw heeft vooral gevolgen voor webwinkels die leveren aan particulieren. Als een klant vóór 1 oktober een product bestelt, betaalt de klant gewoon 19% btw. Lever je de bestelling ná 1 oktober aan de klant dan betaal je als webshopeigenaar 21% btw. Er ontstaat dus een gat tussen de inkomsten en uitgaven, waar de overheid van profiteert. 🙂 Of waar je uiteindelijk zelf weer van profiteert…

De prijzen van producten met 2% verhogen?

Je kunt er voor kiezen om het gat van 2% zelf te betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om het bedrag door te berekenen aan je klanten. In het laatste geval verhoog je alle prijzen binnen je webshop met 2%. Het verhogen van alle prijzen met 2% is voor de meeste webshops een grote klus. Heb je een Magento webshop en wil je alle prijzen verhogen dan kun je een export maken van de producten en de prijzen in bijvoorbeeld Excel en vervolgens verhogen met 2%.

Kies je er voor om de prijzen van de producten met 2% te verhogen, leg dan meer nadruk op de USP’s van je producten en de webshop. Bijvoorbeeld de snelle levering of gratis verzending binnen Nederland, hierdoor wordt de prijspijn verzacht. Je benadrukt de goede service of unieke eigenschappen van de producten.

Minder aantrekkelijke prijzen

Soms leidt het verhogen van de prijzen met 2% tot minder aantrekkelijke prijzen. Waar een product voorheen nog 9,95 euro koste, kost het nu 10.15 euro. In dit geval een minder aantrekkelijke prijs. Door een product voor 9,95 euro aan te bieden, ontstaat prijsillusie. Het product lijkt goedkoper dan het eigenlijk is en de kans is groter dat een bezoeker het product koopt. Vanuit het oogpunt van prijsillussie is het niet verstandig om je prijzen te verhogen met 2%.

Een btw-stijging van 2% voor eigen rekening

Kies je er voor om de 2% niet zichtbaar door te berekenen aan klant dan verdien je als bedrijf 2% minder. Je neemt als bedrijf de 2% btw-verhoging voor eigen rekening. In dit geval laat je de prijzen van de producten ongewijzigd.

Voor alle producten die je in voorraad hebt, geldt dat de voorraad vanaf 1 oktober dus 2% minder waard is.

Neem je de btw-stijging van 2% voor eigen rekening dan is dit een mooie moment om dat extra te communiceren richting de bezoekers. Bijvoorbeeld ‘Bij ons geen prijsstijgingen’. Neem dit bijvoorbeeld mee in je nieuwsbrief aan je vaste klanten. Zie het gelijk als een kans om je product extra onder de aandacht te brengen bij bestaande klanten.

Kijk daarnaast goed wat je concurrenten doen met de prijzen. Verhogen zij de prijzen van producten? Of nemen ze kosten voor eigen rekening? Veel bezoekers maken gebruik van prijsvergelijkers om prijzen van producten te vergelijken. Uiteindelijk wil je niet dat je op deze pagina’s onderaan staat.

Neem de prijzen nog eens onder de loep!

Een slimme marketeer ziet een verhoging van het btw-tarief gelijk als een mooi moment om de prijzen van de producten nog eens goed onder de loep te nemen en het prijsbeleid te herzien. Om het verlies van 2% op te vangen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de prijzen van de meest verkochte producten te verhogen.

Tip: Ga je prijzen verhogen? Test dan wat het effect is op de netto omzet. Kijk wat het effect is van een prijsstijging op de verkoop.

Als een klant een bestelling plaatst vóór 1 oktober en de klant kiest er voor om de bestelling op rekening te laten leveren, bereken je 19% btw voor de bestelde producten. Zodra een klant een bestelling plaatst na 1 oktober wordt het nieuwe tarief berekend van 19% btw. De datum van levering van de bestelling, bepaald of je als ondernemer 19% of 21% moet aandragen.

Onlangs kreeg ik een e-mail met een vraag van Marit (Allerleikindermerkkleding.nl) over het instellen van BTW regels binnen Magento. Marit heeft zelf een Magento webshop en wil de btw-tarieven zelf aanpassen.

Zij stelde de volgende vraag:

“Ik vroeg me af of jij misschien weet hoe je in Magento straks het btw kunt aanpassen naar 21%. Jij hebt toch veel verstand van Magento?
Ik kan nu een keuze maken uit 0%, 6% en 19%, maar 21% staat daar uiteraard nog niet bij. Is dat een grote klus om die er ook bij te zetten of is het goed te doen om het zelf te gaan proberen.”

Het antwoord: je kunt dit zelf doen. Binnen Magento is het eenvoudig om een nieuw btw-tarief aan te maken of een bestaand tarief aan te passen. Voor elk btw tarief stel je een btw-regel in. Binnen het btw-tarief stel je in voor welke land het tarief geldt. Alle producten koppel je vervolgens aan een btw-regel.

Om een nieuw btw-tarief aan te maken ga je naar: Verkoop, kies je voor BTW en selecteer je het tabblad Beheer belastingzones en tarieven.

btw tarief Magento

Vervolgens voeg je een nieuw btw-tarief toe. In dit voorbeeld heb ik een nieuw btw-tarief aangemaakt van 21%. Op basis van de btw-identifier koppel je het tarief aan een nieuwe btw-regel. Het is mogelijk om per klantengroep een ander btw-tarief in te stellen.

btw regel Magento instellen

Ga je een nieuwe btw-regel toevoegen, vergeet dan niet om het attribuut van de producten te updaten.

btw tarief per product

Zodra de producten zijn gekoppeld aan het nieuw btw-tarief worden prijzen binnen je webshop gelijk weergegeven inclusief het nieuwe btw-tarief. Bij het verhogen van de btw van 19% naar 21% is het controleer dan ook de teksten binnen je webshop, zoals de teksten van de orderbevestiging. De webshop Agradi.nl heeft op de productpagina’s de tekst staan ‘Prijzen zijn inclusief 19% BTW’. Zorg ervoor dat je ook hier het juiste tarief communiceert.

Agradi btw instellen

Succes met het instellen van de btw-tarieven binnen Magento. Als je aanvullingen hebt op het artikel hoor ik het graag.