Magento
Door Michel Tel in Magento

[Review] Blog Extensies voor Magento Webshops

Heb je al een blog gekoppeld aan je Magento webshop? Plaats je bewust artikelen om meer bezoekers vanuit Google te ontvangen? Ja. Mooi, dan ben je op de goede weg om ook op lange termijn goede posities te krijgen binnen Google. Heb je wel een Magento webshop, maar nog geen blog? In dit artikel help ik bij het kiezen van succesvolle blogextensie en vergelijk ik de blogextensies van Realvine en aheadWorks.

Veel Magento webshops storten zich inmiddels volledig op contentmarketing. Alleen het plaatsen van teksten op de categoriepagina’s binnen webshops is niet meer voldoende. Wil je goed scoren binnen de organische zoekresultaten van Google dan is het belangrijk dat je een content marketing strategie opzet. Het draait allemaal om het delen van relevante content met de bezoekers van je webshop.

Door een blog te koppelen aan je webshop heb je meer ruimte om content te delen met je bezoekers. Wanneer je een blog gaat opzetten binnen je webshop is het belangrijk dat je de juiste structuur kiest. Ga je een extern blog opzetten, wordt het blog onderdeel van de bestaande webshop of zet je het blog op een subdomein? Dit is vaak een moeilijke, maar belangrijke keuze. Ik adviseer altijd om een blog te koppelen aan een webshop en hierbij gebruik te maken van een submap. Een submap is een map die op het domein is aangemaakt. Zie hieronder een voorbeeld:

www.voorbeeld.nl/blog/stoelen

Een van de voordelen van werken met een submap is dat de blogartikelen de waarde overnemen die het domein al heeft binnen Google. Op deze manier profiteert het blog van de autoriteit van het domein.

De juiste blog extensie voor Magento

Er zijn verschillende blogextensies beschikbaar voor Magento webshops. De meest bekende is de blogextensie van aheadWorks. Dit is ook de meest gebruikte blogextensie door Magento webshops. Ook Realvine heeft een blogextensie ontwikkeld en verkoopt deze via hun eigen webshop.

De blogextensies van Aheadworks en Realvine heb ik getest binnen verschillende webshops. De resultaten ga ik met je delen, zodat je op basis van deze informatie een betere keuze kunt maken voor een Magento blogextensie. Bij het beoordelen van de extensies heb ik vanuit internet marketing voornamelijk gelet op de SEO en gebruiksvriendelijkheid van de extensies.

De blogextensie van Realvine

Als eerste heb ik de blogextensie van Realvine getest. De installatie was eenvoudig en zo geregeld. Om een artikel te plaatsen, maak je eerst een categorie en een auteur aan. Je kunt meerdere auteurs aanmaken en voor elke auteur kun je een profiel aanmaken met links naar een Twitter-, Facebook- en Linkedinprofiel.

Blog extensieEen van de grote voordelen van de blogextensie van Realvine is de snelheid. De extensie is heel snel, waardoor de beleving van de gebruiker goed is. Tevens kun je eenvoudig en automatisch een blogartikel op een later tijdstip online laten zetten. Kortom, heb je een artikel af, maar wil je deze op een later tijdstip online zetten dan kun je dit inplannen. De datum van publicatie staat standaard ingesteld in het Nederlands.

Blog extensie Realvine

Wil je een blogartikel tijdelijks uitschakelen? Ook dat is mogelijk.

Als webshopeigenaar kun je handmatig de reacties op blogartikelen goedkeuren. Hierdoor hou je controle over de content en de reacties van lezers. Dit kun je handmatig instellen in de configuratie van de extensie. Standaard staat er een Captcha ingesteld op de reacties bij een blogartikel, hiermee voorkom je spam en ongewenste reacties bij een artikel.

De voordelen van de extensie op een rijtje:

  • de extensie werkt snel en zorgt voor een goede beleving,
  • gebruiksvriendelijk interface,
  • eenvoudig inplannen van publicaties,
  • uitgebreid profielen voor auteurs,
  • binnen no-time staat een artikel.

Een van de nadelen van het blog is dat deze standaard ‘Blog’ heet. De titel van de pagina is dan ook ‘Blog’. Dit is niet eenvoudig aan te passen naar een eigen titel. Een ander groot nadeel is dat er metatitels en metadescriptions niet handmatig kunnen worden ingesteld. Zeker voor zoekmachine optimalisatie is dit een belangrijk onderdeel. Net als de categorie- en productpagina’s wil je ook deze pagina’s optimaliseren voor zoekmachines.

Als laatst mis ik nog de mogelijkheid om te kiezen voor welk winkelzicht je het blog wil instellen.

Conclusie blogextensie Realvine

De blogextensie van Realvine is een prima blogextensie voor beginnende webshopeigenaren. De extensie is erg snel, doet wat het in de basis moet doen en is gebruiksvriendelijk. Wil je een stapje verder, artikelen SEO-vriendelijke maken én bezoekers artikelen laten delen via Social Media, dan komtt deze extensie te kort. Daarnaast mist de extensie de mogelijkheid om bijvoorbeeld de meest gelezen artikelen te tonen.

De blogextensie van aheadWorks

Naast de blogextensie van Realvine heb ik ook de blogextensie van aheadWorks getest. Dit is de blogextensie die MediaCT bijna altijd gebruikt voor Magento webshops. Het is een uitgebreide en gratis extensie voor Magento Community en Professional. Als je gebruik maakt van Magento Enterprise dan is de extensie wel betaald. Het grote voordeel van deze extensie is dat de extensie geschikt is voor Magento 1.3, 1.4 en 1.5.

Blog extensie Magento

Een van de voordelen van deze blogextensie van aheadWorks is dat je gebruik kunt maken van tags. Met deze tags kun je eenvoudig gerelateerde artikelen aan elkaar koppelen. Als webshopeigenaar heb je volledige controle over de weergave van het blog en kun je bijvoorbeeld zelf de naam aanpassen van het blog of een extra menu toevoegen in een linker of rechter kolom. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de meest recente artikelen te tonen in het blog.

De extensie is volledig geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit betekent dat je handmatig en voor elk artikel de titel, de metadescription en de urls kunt instellen.

Blog instellingen aheadWorks

Beheer je in Magento verschillende winkelzichten? Je kunt een artikel eenvoudig zichtbaar of onzichtbaar maken voor verschillende winkelzichten of het blog in- en uitschakelen voor verschillende winkelzichten. Een andere veel gebruikte optie van het blog is de RSS feed. Je kunt een RSS feed koppelen aan de artikelen.

De voordelen van de extensie op een rijtje:

  • volledig geoptimaliseerd voor zoekmachines,
  • tonen van de meest recente artikelen,
  • RSS feed voor de blogartikelen,
  • geschikt voor Magento 1.3, 1.4 en 1.5,
  • uitgebreide interface.

Een van de nadelen van de extensie van aheadWorks is dat deze extensie niet de mogelijkheid biedt om snel de laatste reacties op artikelen te kunnen bekijken of om de artikelen eenvoudig te delen via Twitter en Facebook. In het artikel over het meten van bezoekers via Social Media leg ik uit hoe je vervolgens de bezoekers vanuit Twitter en Facebook kunt meten.

Conclusie blogextensie aheadWorks

De blogextensie van aheadWorks is zeer uitgebreid/compleet en voldoet bijna aan alle eisen voor een succesvol blog. De extensie geeft je volledige vrijheid en je kunt relatief snel en eenvoudig een artikel plaatsen. De WYSIWYG-edit zorgt er voor dat artikelen makkelijk worden opgemaakt en afbeeldingen worden toegevoegd.

Als je gebruik maakt van Magento Enterprise dan betaal 500 euro voor deze extensie. Het nadeel is dat ook deze extensie de mogelijkheid mist om snel een artikel te delen via Twitter of Facebook.

Eindoordeel blogextensies

Ik ben zeer te spreken over beide extensies, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de extensie van aheadWorks. Beide extensies zijn gebruiksvriendelijk en snel. Vooral als ik kijk naar de prijs – kwaliteit verhouding kies ik voor de extensie van aheadWorks.

Ik denk wel dat Realvine de komende tijd de extensie gaat uitbreiden, dus zeker een extensie om in de gaten te houden. Het grote voordeel van de extensie van Realvine is dat je direct support krijgt van een Nederlandse Magento partner. Ook wel fijn… 🙂