Google Analytics
Door Michel Tel in Google Analytics, Webshops

Asynchrone Google Analytics code voor webshops

Google Analytics codeBij het analyseren van bestaande webshops blijkt regelmatig dat er gebruikt wordt gemaakt het het oude Google Analytics script (urchin.js), het juiste script op de verkeerde positie staat binnen de HTML of dat het script onvolledig geplaatst is. Hierdoor wordt data soms niet goed gemeten in Google Analytics en verschilt bijvoorbeeld het aantal bezoekers in Google Adwords met het aantal bezoekers in Google Analytics.

Het oude Google Analytics (urchin.js) script.

Google Analytics code Urchin

Het asynchrone Google Analytics script

Heb je een webshop? Controleer of je gebruik maakt van het juiste Google Analytics script. Maak je nog geen gebruik van het Google Analytics tracking script, plaats dan het onderstaande asynchrone script, ga.js.

asynchrone Google Analytics script

Een van de grote voordelen van het asynchrone Google Analytics script is dat het script bovenaan het HTML-document kan worden geplaatst. Plaats het script direct vóór de afsluitende </head>-tag. Doordat het script bovenin de HTML-code staat is de kans groter dat een bezoeker geregistreerd wordt, ook wanneer de bezoeker de pagina verlaat voordat deze helemaal is geladen.

Een andere voordeel is dat het asynchroon script apart wordt geladen ten opzichte van de rest van de pagina.

Daarnaast heeft het asynchrone Google Analytics script de volgende voordelen:

  • het script laadt snel, Google hecht steeds meer waarde aan een snelle laadtijd van pagina’s
  • het laden van het script wordt niet geblokkeerd door andere andere java-script errors

Wil je een optimaal resultaat en exacte metingen van data van verschillende browsers, zoals IE7, Firefox en Safari? Plaats dan alle andere java-scripts vóór de Google Analytics code in de head. Een andere optie is om alle andere java-scripts net voor de afsluitende body-tag te plaatsen </body>.

Controleer altijd of het profiel-id overeenkomt met de UA-code van het betreffende profiel binnen het Analytics account. Regelmatig zie ik dat de verkeerde UA-code is geplaatst in het script, waardoor resultaten van een ander profiel worden gemeten.

De Google Analytics code binnen het profiel in Google Analytics.

UA code Google Analytics

Het Google Aanalytics script binnen de html-code. Controleer altijd goed of beide UA-codes overeen komen.

Google Aanalytics script binnen de html-code

Het gebruik van het asynchrone Google Analytics script en plaatsing van dit script in de <header> van een pagina is van belang, wanneer je gebruik wil maken van bijvoorbeeld javascript event tracking.

Plaats het Google Analytics script in de <body>

Google Analytics analyseert alleen data van pagina’s die het script bevatten. Plaats het script dan ook op elke pagina binnen je webshop, inclusief de bedankpagina. Voor sommige webshops betekent dit dat je handmatig het script dient te plaatsen. Heb je een Magento webshop dan wordt het Google Analytics script automatisch geplaatst op alle pagina’s. Je dient alleen de UA-code toe te voegen aan de Google API.

Maak je gebruik van het traditionele Google Analytics script plaats het script dan binnen de <body> tags van de pagina’s. In de meeste gevallen is plaatsing van de het scirpt in de footer voldoende voor plaatsing binnen alle pagina’s.

Het traditionele Google Analytics script (ga.js)

traditionele Google Analytics script

Google Analytics script toevoegen in Magento

Heb je een Magento webshop en wil je het aantal bezoekers meten? Voor een Magento webshop is het eenvoudig om een Google Analytics te koppelen. Het invoeren van de UA-code in de back-end van Magento is voldoende.

Google Analytics Magento

Vanuit het dashboard van Magento kies je voor Systeem > configuratie. Binnen de Google API extensie vul je de UA-code in.

Google Api Magento

Tip: Als je wijzigingen doorvoert binnen je website of laat doorvoeren, test dan altijd of het Google Analytics script nog op de juiste positie staat en test of het script nog werkt.

Heb je aanvullingen op dit artikel of heb jezelf nog goede tips voor het plaatsen van de Google Analytics code binnen een webshop? Laat het ons weten.