Adwords
Door Michel Tel in Adwords

Ongeldige klikken in Adwords: wat doe je er aan…

Elke webshop kan er mee te maken krijgen: klikfraude. Naast fraude met betaalmethoden, zoals het betalen met een gestolen creditcard, kent Google Adwords ook fraude. We noemen dit dan ongeldige klikken. De meeste webshops hebben er geen last van, maar het is goed om te weten wat het is en wat je er aan doet. Klikfraude zijn ongeldige klikken op je advertenties in Google Adwords of Google Adsense.

Sommige webshopeigenaren vertellen me dat ze regelmatig grote pieken zien in het aantal klikken op advertenties. Er wordt al snel gedacht dat de concurrent voortdurend op de advertenties aan het klikken is en denken dat ze veel budget kwijt zijn aan deze ongeldige klikken. Maar Google beschermt je tegen deze ongeldige klikken.

Wat is adwords klikfraude?

Klikfraude ontstaat doordat een persoon (bijvoorbeeld je concurrent) of een computer in korte tijd meerdere keren op jouw advertenties klikt. Zoals je weet, betaal je bij Google Adwords per klik. De ongeldige klikken zorgen voor onnodige kosten. Daarnaast zorgen ongeldige klikken ervoor dat je advertenties bijvoorbeeld niet meer worden getoond, omdat het dagbudget op is.

Ongeldige klikken Adwords

Enkele voorbeelden van ongeldige klikken:

  • Handmatige klikken op een advertentie door bijvoorbeeld een concurrent
  • Klikken door door geautomatiseerde klikprogramma’s
  • Klikken door misleidende software

Bij sommige webwinkels zorgen de ongeldige klikken voor onrust binnen een bedrijf (een concurrenten klikt continu op mijn advertenties!) en beïnvloeden de ongeldige klikken de data in Google Adwords en in Google Analytics. Verkeerde data maakt het moeilijk om te achterhalen of de Adwords campagnes voldoende rendement opleveren.

Wat doet Google om ongeldige klikken in Adwords te voorkomen?

Bij de meeste webshops komt klikfraude gelukkig niet voor. Tenminste niet op grote schaal. Dit komt, omdat Google een vrijwel waterdicht systeem heeft en er alles aan doet aan de fraude te verkleinen.

Daarnaast houdt Google zelf nauwlettend de online activiteiten van bezoekers en het klikken op advertenties in de gaten. Elke klik wordt realtime geregistreerd en gecontroleerd. Op deze manier ontvang je alleen interessante bezoekers.

Google kijkt naar de klikpatronen en trends in Adwords. Op welke dagen en tijdstippen ontvang je normaal de klikken. Als er grote verschillen zijn tussen het aantal klikken binnen een periode dan filtert Google de ongeldige klikken er uit.

Google beschermt je tegen ongeldige klikken

Google helpt je account te beschermen en zorgt ervoor dat deze ongeldige klikken niet naar voren komen in je account. Google verwijdert de ongeldige klikken in Adwords. Je ontvangt een krediet voor het aantal ongeldige klikken.

Het aantal ongeldige klikken dat Google heeft verwijdert, zijn te zien in Google Adwords.

Ongeldige klikken Adwords tonen

Toch kan het voorkomen dat je in eens een onverklaarbare en hoge stijging in het aantal bezoekers vanuit Adwords in Google Analytics ziet. Als je denkt dat je te maken hebt met klikfraude neem dan contact op met Google.

Medewerkers van Google onderzoeken je account en gaan handmatig je account controleren. Google neemt je melding altijd serieus en neemt snel contact met je op via e-mail.

Verschil tussen aantal klikken en bezoekers

Voordat je contact opneemt met Google is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen het aantal klikken in Adwords en bezoekers in Google Analytics. Het aantal klikken in Adwords is vaak hoger dan het aantal bezoekers vanuit Adwords in Google Analytics.

Een bezoeker van je webshop kan binnen een sessie meerdere keren op je advertenties klikken. Google ziet dit als een bezoek, maar toont wel meerdere klikken in Adwords. Hierdoor ontstaan een verschil tussen klikken en bezoekers vanuit Adwords .